”Frontul rece” are o vechime de aproximativ 5 miliarde de ani. Aşadar, structura sa ar fi trebui să fie uşor estompată la extremităţi până în prezent. Însă, conform Science Alert, imaginile detaliate au dezvăluit că forma frontului este cât se poate de clară, astfel că specialiştii vor fi nevoiţi să regândească modul în care se formează tiparurile meteorologice cosmice.
Informaţiile oferite de observatorul cu raze X Chandra, deţinut de NASA, a fost utilizat pentru crearea unei hărţi detaliate termice a formaţiunii gazoase ce are o lungime de 2 milioane de ani lumină. Denumite unde Kelvin-Helmholtz, acestea apar sub forma unor vârtejuri în care fluidele cu diferite velocităţi se întâlnesc.
Grupurile mici de galaxii din regiunea Perseus au contribuit la formarea unei ”metropole” cosmice cu o mărime de 11 milioande de ani lumină. Concentraţia de gaze descoperită recent a fost observată anterior în 2012 şi conţine un front rece care are cu 50 de milioane de grade Celsius mai puţin decât împrejurimile.
Prin intermediul combinării informaţiilor furnizate de observatorul Chandra, instrumentul XMM-Newton deţinut de ESA şi satelitul Roentgen (ROSAT), specialiştii au putut crea o hartă a diferitelor zone de temperaturi. În afara faptului că graniţele sunt relativ intacte, diferenţa dintre fronturile atmosferice este clară.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: